lauantai 11. marraskuuta 2017

Podcast-vinkki: Uncanny Magazine


Lukeminen on siitä mainio harrastus, että kirjat kulkevat mukana lähes kaikkialle eikä niihin keskittymiseen tarvita juuri muuta kuin sopivan rauhallinen ja kuiva nurkkaus. Aina ei kuitenkaan ole mahdollisuutta istua aloillaan, mutta mieli ja mielikuvitus vetäisivät silti jonnekin vähemmän arkiseen todellisuuteen. Näihin tilanteisiin äänikirjat ja podcastit ovat usein hyvä vaihtoehto. Suomenkielisiä fantasia- tai scifi-podcasteja ei tietääkseni ole, mutta englantia sujuvasti kuunteleville on tarjolla useampiakin varteenotettavia ehdokkaita.

Yksi omista suosikeistani on Uncanny Magazine -e-julkaisun podcast, joka ilmestyy muutaman viikon välein. Jokaisessa jaksossa luetaan ääneen yksi tai e-lehden sivuilla julkaistuista novelleista. Niiden pituus vaihtelee muutamasta minuutista vajaaseen tuntiin. Uncanny Magazine on laadukas, taidolla toimitettu e-lehti, jossa ilmestyneet novellit ovat menestyneet hyvin mm. Hugo-, Locust- ja World Fantasy Award -äänestyksissä, joten tarinat tapaavat olla kiehtovia ja kuuntelemisen arvoisia.

Jokaisessa jaksossa on myös kirjailijahaastattelu, joka yleensä liittyy samassa jaksossa luettuun novelliin, sekä yksi fantasia- tai scifiaiheinen runo. Etenkin jälkimmäiset ovat erittäin mukava lisä, sillä muissa maailmoissa liikkuvaan runouteen törmää aivan liian harvoin. Haastattelut ovat mukavia, mutta harvoin erityisen syvälle pureutuvia.

Tyylillisesti Uncanny Magazine suosii tietynlaisia, yleensä melko pienimuotoisia, henkilökohtaisia tarinoita. Tämän seurauksena niissä harvemmin kuljetaan korkealentoisessa fantasiassa tai tähtienvälisessä scifissä, vaan tyypilliset maailmat ovat nykyhetken tai lähitulevaisuuden uuskummaa tai satujen arkkityyppejä hyödyntäviä paikkoja. Tämä tyylillinen tasapaksuus pätee sekä e-lehteen että podcastiin ja on oikeastaan ainoa Uncanny Magazinen harmillinen puoli. Valitusta tyylilajista on sen sijaan vaikea löytää parempaa tekstivalikoimaa.

Uncanny Magazine -podcast on saatavilla useimmista podcast-palveluista sekä itse julkaisun nettisivuilta: https://uncannymagazine.com/type/podcasts/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ajatuksia Atorox-novelleista

Osallistuin tänä vuonna ensimmäistä kertaa Atorox-raatiin. 23 ehdokasnovellin lukeminen oli kiinnostavaa ja antoi paljon ajattel...