torstai 29. maaliskuuta 2018

Tue kotimaista kirjailijaa!

Pitkän linjan fantasiakirjailija Ilkka Auer muistuttaa Facebook-päivityksessään, kuinka tärkeää on jakaa tietoa suosikkikirjoistaan ja -kirjailijoistaan. Etenkin, jos sattuu arvostamaan fantasian ja science fictionin kaltaisia marginaalisempia lajityyppejä.

Auerin päivitys kokonaisuudessaan (teksti lainattu luvan kanssa):

"Hyvät ystävät. Jos tunnette kirjailijoita ja he kertovat töistään - tuovat vaikkapa uuden kirjansa kansikuvan, julkistamisen tms tietoonne samalla somekanavalla kuin te olette - jakakaa tietoa. Kritisoikaa, kehukaa, kertokaa lukukokemuksistanne, ihan mitä vaan. Mutta antakaa 10 sekuntia aikaanne ja painakaa sitä "jaa" nappia.
Kirjailijat elävät kirjojen myynnillä. Onko se täysin vieras konsepti? Se on loppujen lopuksi aika simppeliä.
Kirjailijan työ on erilaista kuin "päivätyö". Kuvitelkaapa kohdallanne seuraava tilanne. Esimiehenne tulee luoksenne joku päivä ja sanoo, että palkanmaksu katkeaa nyt. Homma muuttuu niin, että teet puoli vuotta työtä ja katsotaan sitten kuinka sujui. Jos sujui hyvin, saat palkan, mutta jos huonosti niin tee se uudestaan ja katsotaan sitten puolen vuoden päästä taas tilanne. Näin se toimii kirjailijan kohdalla.
Yksi myyty kirja tuo kirjailijan taskuun parin maitolitran verran rahaa. Mutta kirjoja ei osteta, jos niistä ei tiedetä ja "marginaaligenren" (esim fantasia, kauhu, sci-fi) mainostamiseen eivät edes suuremmat kustantajat panosta ollenkaan. Tietyistä syistä suuri osa näistä kirjoista ei koskaan päädy edes kirjakaupan hyllyyn. Niistä ei kirjoiteta lehtiinkään. Ne jäävät kokonaan huomioitta. Liian moni hyvä kirja vaietaan kuoliaaksi ja kirjailija työttömäksi. Tämä pitää paikkansa erityisesti itsenäisesti julkaisevien indie-kirjailijoiden kohdalla.
Mutta teillä on mahdollisuus vaikuttaa ja tukea - edes teoreettisesti. Se ei maksa mitään, ei edes vie paljon aikaa. Uutisten tms. jakaminen on ihan yhtä helppoa kuin peukuttaminen ja kehujen / positiivisen kommentin kanssa satakertaisesti hyödyllisempää. Ainakin teoriassa. Ei se ota jos ei annakaan, mutta ei se ainakaan satu. Jos sattuu, niin mars lääkäriin!
Somen hyvä puoli on verkostoituminen. Jos sata jakaa infon muutamalle sadalle seuraajalleen jne - tiedätte, mitä tarkoitan. Sama systeemi kuin zombimaailmanlopun kohdalla. Eräänä päivänä yksi saa infektion ja ylihuomenna koko maailma on täynnä zombeja.
SUPPORT YOUR LOCAL AUTHOR!"

Tämä on yksi niistä syistä, miksi myös Muissa maailmoissa -blogi on olemassa. Fantasian ja science fictionin maailmassa tapahtuu paljon hienoja asioita. Niistä kertominen on yksi parhaista tavoista edistää rakkaiden lajityyppien asemaa ja tulevaisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ajatuksia Atorox-novelleista

Osallistuin tänä vuonna ensimmäistä kertaa Atorox-raatiin. 23 ehdokasnovellin lukeminen oli kiinnostavaa ja antoi paljon ajattel...